In Apano Meria the most important and most famous archaeological sites of Syros are:
Halandriani with a cemetery of 600 or more excavated graves dates back to the Early Cycladic period.
Kastri, acropolis and settlement of the same period.
The bay of “Grammata” with the engraved inscriptions of the Hellenistic and Byzantine period.
Ferekedis cave with traces of human presence from the Archaic period.
Delfinonisi, opposite the beach of Delfini, is also an archaeological site because of the traces of the early Cycladic settlement that were found there.
Saint Lucas with the early Cycladic cemetery.
Designated Archaeological Sites follow in Greek
Απόφαση ΥΑ ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α1/Φ43/2360/123/17-2-1998 – ΦΕΚ 228/Β/11-3-1998 Τίτλος ΦΕΚ Κήρυξη αρχαιολογικών χώρων περιοχών: Καστρί – Χαλανδριανή – Ατσιγγανόκαστρο – Δελφινονήσι – Χοντρά στη Σύρο.
Απόφαση ΥΑ ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α1/Φ21/1053/61/27-1-1992 – ΦΕΚ 91/Β/14-2-1992
Τίτλος ΦΕΚ: Καθορισμός ζωνών προστασίας Α-Β αρχαιολογικών χώρων Ν. Σύρου.
Αποφασίζουμε:
Στα πλαίσια της εκπόνησης, από το ΥΠΕΧΩΔΕ, της Β’ φάσης της Ειδικής Χωροταξικής μελέτης ανάπτυξης, προστασίας περιβάλλοντος και χρήσεων γης Ν. Σύρου, θεσμοθετούμε για λόγους προστασίας των αρχαιοτήτων (αρ. 91Ν/1892/90/ζώνη Α και οριοθετούμε ζώνη Β για τους αρχαιολογικούς χώρους που περιλαμβάνονται στις ακόλουθες περιοχές:
Ι. ΓΡΑΜΜΑΤΑ: (Φ.Χ.Γ.Υ.Σ. 1:5000 – απόσπασμα αρ. 1)
Για την περιοχή που έλαβε το όνομα της, ακριβώς, εξαιτίας των σωζόμενων αρχών και μεσαιωνικών επιγραφών χαραγμένων στους βράχους, έργων μοναδικής σημασίας για το νησί, ορίζουμε:
ΖΩΝΗ Α, αδόμητη, με τα εξής φυσικά όρια: Στα νότια, νοτιοανατολικά και δυτικά από τη θάλασσα (ακρωτήριο Γράμματα). Το προς βορρά, βορειοανατολικό και βορειοδυτικό όριο της περιοχής, ακολουθεί το όριο της ζώνης που χαρακτηρίζεται από το ΥΠΕΧΩΔΕ ως «όριο περιοχών προστατευόμενων από το ΥΠΠΟ» με απόληξη στη θάλασσα.
II. ΣΠΗΛΑΙΟ ΦΕΡΕΚΥΔΗ (αρ.: Φ.Χ.Γ.Υ.Σ., 1:5000, απόσπασμα χάρτη 2)
Ορίζουμε ζώνη Β_προστασίας 500 μ., πέριξ του σπηλαίου, εντός της οποίας θα επιτρέπεται η δόμηση ύστερα από σχετική έγκριση της αρμόδιας ΚΑ’ Εφορείας Αρχ/των η οποία θ’ ασκεί τον έλεγχο θεμελίων στην περιοχή.
III. ΚΑΣΤΡΙ – ΧΑΛΑΝΔΡΙΑΝΗ (αρ. Φ.Χ.Γ.Υ.Σ. 1:5.000, απόσπασμα χάρτη 3)
Για την περιοχή στο ύψωμα Καστριού, όπου έχει διασωθεί και ανασκαφεί από τον Χ. Τσούντα, σημαντικότατος οχυρωματικός οικισμός της Πρωτοκυκλαδικής III Α. περιόδου και την περιοχή της Χαλανδριανής δυτικά του Καστριού, όπου έχει αποκαλυφθεί το πιο εκτεταμένο Πρωτοκυκλαδικό νεκροταφείο (: Πρωτοκυκλαδική II και III περίοδο), ορίζουμε:
- Ζώνη Α, αδόμητη 500μ. από την περίμετρο των αρχαίων στην οποία αποκλείεται – οποιαδήποτε χρήση.
- Ζώνη Β, 300 μέτρα πέριξ της ζώνης Α. Από την ζώνη Β εξαιρείται ο οικισμός της Χαλανδριανής, και στη ζώνη αυτή θα ισχύσουν οι όροι δόμησης και οι χρήσεις που προβλέπονται από τη μελέτη του ΥΠΕΧΩΔΕ (παρ. 3 α,4,5).
ΦΕΚ ΧΑΛΑΝΔΡΙΑΝΗ-ΚΑΣΤΡΙ-ΓΡΑΜΜΑΤΑ-ΦΕΡΕΚΥΔΗΣ
Translated by: Aleka Ageletaki